Жарко Трајаноски до уставните судии: Протестирам против злосторничко здружение!

Жарко Трајаноски

На третиот протест против одлуката на Уставниот суд да можат да бидат помилувани оние кои правеле изборни изами, инициран од граѓанската платформа АЈДЕ, на 29 февруари 2016, присуствуваа стотици граѓани кои гласно и решително бараат оставка од судиите кои ја потпишаа оваа одлука. Пред насобраните граѓани говореа активистите Александар Дојранлиев, Патретит Сарачини и Жарко Трајаноски. Говорот на Трајаноски, им беше […]

Read more

Инес Ефремова: Опфатот на културата и уметноста во јавниот сервис

Инес Ефремова

Здраво граѓани и граѓанки, здраво соборци, Јас сум Инес  Ефремова и денеска ќе зборувам за опфатот на културата и уметноста во јавниот сервис. Можеби во сегашната констелација на состојби и случувања во Македонија, каде најгрбо се кршат  Уставот, човековите права и слободи, и во време кога сме сведоци на огромно страдање, културата и уметноста не делуваат како приоритет.  Но, уметноста […]

Read more

Славчо Димитров: Ајде!

Драги пријателки и пријатели, уметноста и културата ни се потребни за да не умреме од премногу вистина. Ние, драги пријатели/ки, денес, во овие мрачни времиња во кои живееме, во кои се бориме, и честопати талкаме, како да умираме полека, бавно и истоштувачки, од премногу вистина. Од една, единствена вистина. Оваа вистина, пријатели, е фабрикуваната вистина што ни ја сервира културата […]

Read more