Инес Ефремова: Опфатот на културата и уметноста во јавниот сервис

Инес Ефремова

Здраво граѓани и граѓанки, здраво соборци, Јас сум Инес  Ефремова и денеска ќе зборувам за опфатот на културата и уметноста во јавниот сервис. Можеби во сегашната констелација на состојби и случувања во Македонија, каде најгрбо се кршат  Уставот, човековите права и слободи, и во време кога сме сведоци на огромно страдање, културата и уметноста не делуваат како приоритет.  Но, уметноста […]

Read more

Славчо Димитров: Ајде!

Драги пријателки и пријатели, уметноста и културата ни се потребни за да не умреме од премногу вистина. Ние, драги пријатели/ки, денес, во овие мрачни времиња во кои живееме, во кои се бориме, и честопати талкаме, како да умираме полека, бавно и истоштувачки, од премногу вистина. Од една, единствена вистина. Оваа вистина, пријатели, е фабрикуваната вистина што ни ја сервира културата […]

Read more