Законите за хонорарци се неуставни! Приклучи се кон групната претставка до Уставниот Суд на Република Македонија

Право на еднаквост и работнички права за хонорарците! Зошто? Хонорарците ќе плаќаат придонеси, а нема да имаат право на плата, на пауза, на годишен одмор, на синдикално здружување, на породилно/родителско отсуство итн. хонорарците се заглавени во бирократските лавиринти кои ни администрацијата не знае како да ги спроведе, зашто законите се непрецизни, двосмислени и нејасни; нејасно е за кој период хонорарците […]

Read more

Уставна иницијатива на „АЈДЕ!” за законите за хонорарците

Придонесите за хонорарите се дискриминаторски и неуставни АЈДЕ! – платформа за граѓанска политика, со помош на граѓаните и еснафските здруженија, изготви нацрт-иницијативата за оспорување на уставноста на законите со кои се регулира плаќањето придонеси за хонорарите, а кои Собранието ги усвои во јули 2014. Овие закони, пред два дена, беа изменети во скратена постапка и повторно без консултација со засегнатите […]

Read more

„АЈДЕ!“ го поддржува и се приклучува на протестот за Кежаровски

АЈДЕ! – Платформа за граѓанска политика го поддржува и се приклучува на протестот против срамната затворска пресуда на Апелацискиот суд за новинарот Томислав Кежаровски. Бруталниот, а воедно и кукавички акт на ноќното полициско приведување и спроведување во затвор на новинар, чија единствена „вина“ е професионалноста и кажувањето на вистината уште еднаш го соголува начинот на владеење во Македонија. „Ајде!“ го […]

Read more

Славчо Димитров: Ајде!

Драги пријателки и пријатели, уметноста и културата ни се потребни за да не умреме од премногу вистина. Ние, драги пријатели/ки, денес, во овие мрачни времиња во кои живееме, во кои се бориме, и честопати талкаме, како да умираме полека, бавно и истоштувачки, од премногу вистина. Од една, единствена вистина. Оваа вистина, пријатели, е фабрикуваната вистина што ни ја сервира културата […]

Read more

Проглас

Почитувани граѓанки и граѓани, Демократија не е можна без активни и здружени граѓани! Се здружуваме за да ги вратиме слободата, демократијата и социјалната правда во Република Македонија! Денес, тие се загрозени токму од оние кои треба да ги штитат. Денес, Македонија е сиромашна, неправедна и сè позатворена земја. Денес, демократијата е сведена само на гласање на избори. За нас, демократијата […]

Read more
1 2 3