Ајде! пред Влада: Спектакуларно сечење лента на оградите на власта!

(Покана за настан: 12 септември 2015, сабота, 13 часот.)   Почитувани сестри и браќа, Ве известуваме дека утре (сабота), 12 септември, 2015 година, со почеток во 13 часот, ќе имате можност да присуствувате на спектакуларното сечење лента на новата ограда на Владата на Република Македонија. За да присуствувате на настанот и за да ви биде издадена потврда за влез, треба […]

Read more

Aid Delivered to Flood Victims in Shipkovica, Tetovo region

Shipkovica, August 6, 2015 (Ajde!) – Civic platform “Ajde!” and the Foundation Open Society Macedonia donated 1.4 tons of drinking water to the flood victims in the village of Shipkovica, Tetovo region. Local population, organized through a Crisis Staff, is constantly engaged in the search for the missing girl, organizing the aid which comes to the village daily, as well […]

Read more

Ndihmë për të dëmtuarit nga vërshimet në Shipkovicë

Shipkovicë, 6 gusht 2015 (Hajde!) – Platforma qytetare “Hajde!” në bashkëpunim me fondacionin “Shoqëri e hapur Maqedoni”, sot donoi 1,4 ton ujë të pijëshëm për të prekurit nga vërshimet në fshatin Shipkovicë të Tetovës. Qytetarët lokal të organizuar permes shtabit emergjent në teren po vazhdojnë me kërkimet për vajzën 6 vjeçare të humbur nga vërshimet, si dhe grumbullimin e informacioneve […]

Read more

Помош за настраданите од поплавата во Шипковица

Шипковица, 6 август 2015 (Ајде!) – Граѓанската платформа „Ајде!“ и Фондацијата Отворено општество – Македонија, денеска, донираа 1,4 тони вода за настраданите од поплавите во с. Шипковица, тетовско. Локалното население организирано преку Кризниот штаб постојано е на терен и работи на потрага на шестгодишното исчезнато девојче, организирање на помошта која тековно пристигнува и на расчистување на наносите од камења, дрва […]

Read more

Civil society organizations to the EU and USA: We have a shared responsibility for the stability and democratization of Macedonia

MK | SQ Skopje, 09.06.2015 Civil society organizations to the EU and USA: We have a shared responsibility for the stability and democratization of Macedonia   We address You with this letter in the wake of the new round of negotiations scheduled to take place on June 10th, in Brussels, between the leaders of the two biggest political parties in […]

Read more

Писмо на граѓанските организации до ЕУ и САД: Имаме заедничка одговорност во врска со стабилноста и демократизацијата на Македонија

EN | SQ Скопје, 09.06.2015 Ова писмо ви го упатуваме во пресрет на новата рунда преговори која треба да се одржи во Брисел, на 10-ти јуни, меѓу двајцата лидери на најголемите политички партии во Македонија, со посредништво на еврокомесарот Јоханес Хан. Поводот за нашето обраќање, покрај потребата уште еднаш да потсетиме на „црвените линии“ до кои може да се оди […]

Read more

Уште еден напад врз граѓански активист: Нема да дозволиме стравот да биде темел на нашата иднина!

Вчера, на 26 април 2015 година, од страна на непознато лице со качулка, беше нападнат граѓанскиот активист Славчо Димитров. Во само една недела, во Македонија, неколку новинари добија предупредувачки закани, а неколку граѓански активисти беа и физички атакувани на јавни места. Ваквиот „биланс“ недвосмислено покажува дека во Македонија не само што се засилува атмосферата на линч врз критичарите на власта, […]

Read more

Линчот врз критичарите на власта мора веднаш да запре!

Соопштение од АЈДЕ! – Платформа за граѓанска политика Скопје, 25.04.2014 Изразуваме сериозна загриженост заради засилените притисоци, закани и напади врз граѓаните, активистите и новинарите кои имаат критичко мислење спрема власта и нејзините политики, и бараме атмосферата на линч спрема слободномислечките луѓе да престане, а надлежните институции да ги преземат сите неопходни чекори за заштита на правото на слободата на изразување […]

Read more

Протестен марш – НЕ за неуставните закони за хонорарците!

Петок, 24 април 2015, 12:00 часот, пред Министерство за финансии (новиот објект на улица Даме Груев). Протестен марш до Уставниот суд, за поднесување на околу 7.000 претставки на граѓаните и граѓанките на Република Македонија за укинување на неуставните закони, со кои се врши грабеж над хонорарците! (Настан на Фејсбук) E premte, 24 prill 2015, me fillim në ora 12:00 para […]

Read more

Над 2000 граѓани, за само четири дена, ја поддржаа уставната иницијатива

Иницијативата на АЈДЕ! – Платформата за граѓанска политика, за оспорување на уставноста на законите според кои хонорарците се обврзуваат да плаќаат придонеси, за само четири дена, ја поддржаа над 2000 граѓани. Најголемиот дел од потписите – 900 е собран на пунктовите поставени низ градовите во државата, околу 700 потписи се собрани на пунктот пред Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, […]

Read more
1 2 3