„Aјде!“ го осудува запоседнувањето на просторот пред Уставниот суд

Контрапротест пред Уставниот суд.

Платформата за граѓанска политика „АЈДЕ!“ го осудува запоседнувањето на просторот пред Уставниот суд, на кој беше најавен во јавноста и пријавен во МВР граѓанскиот протест и бдеењето за одбрана на Уставот. Со овој контрапротест, власта уште еднаш покажа дека е подготвена на сè за да го спречи владеењето на правото и да ги згази основните слободи и права на граѓаните […]

Read more

Да го одбраниме Уставот од Уставниот суд: Бдеење! 15-16.03.2016.

Бдеење за Уставот сѐ до оставка на (не)уставните судии (вторник, 15 март, 18 часот – среда, 16 март) АЈДЕ – Платформата за граѓанска политика ги повикува сите слободоумни граѓани и граѓанки на Република Македонија, сите членови на организации, здруженија, иницијативи, синдикати и политички партии, масовно да учествуваат на протестот и бдеењето за Уставот, затоа што (не)уставните судии во среда, на […]

Read more

Нов протест: (Не)Уставните судии ја попречуваат правдата!

Нaјава за нов граѓански протест „Да го одбраниме Уставот од Уставниот суд“: (Не)Уставните судии ја попречуваат правдата! (сабота, 5 март 2016, 13 часот, зграда на Уставен суд)

Read more

Жарко Трајаноски до уставните судии: Протестирам против злосторничко здружение!

Жарко Трајаноски

На третиот протест против одлуката на Уставниот суд да можат да бидат помилувани оние кои правеле изборни изами, инициран од граѓанската платформа АЈДЕ, на 29 февруари 2016, присуствуваа стотици граѓани кои гласно и решително бараат оставка од судиите кои ја потпишаа оваа одлука. Пред насобраните граѓани говореа активистите Александар Дојранлиев, Патретит Сарачини и Жарко Трајаноски. Говорот на Трајаноски, им беше […]

Read more