Уште еден напад врз граѓански активист: Нема да дозволиме стравот да биде темел на нашата иднина!

Вчера, на 26 април 2015 година, од страна на непознато лице со качулка, беше нападнат граѓанскиот активист Славчо Димитров. Во само една недела, во Македонија, неколку новинари добија предупредувачки закани, а неколку граѓански активисти беа и физички атакувани на јавни места. Ваквиот „биланс“ недвосмислено покажува дека во Македонија не само што се засилува атмосферата на линч врз критичарите на власта, […]

Read more

Линчот врз критичарите на власта мора веднаш да запре!

Соопштение од АЈДЕ! – Платформа за граѓанска политика Скопје, 25.04.2014 Изразуваме сериозна загриженост заради засилените притисоци, закани и напади врз граѓаните, активистите и новинарите кои имаат критичко мислење спрема власта и нејзините политики, и бараме атмосферата на линч спрема слободномислечките луѓе да престане, а надлежните институции да ги преземат сите неопходни чекори за заштита на правото на слободата на изразување […]

Read more

Протестен марш – НЕ за неуставните закони за хонорарците!

Петок, 24 април 2015, 12:00 часот, пред Министерство за финансии (новиот објект на улица Даме Груев). Протестен марш до Уставниот суд, за поднесување на околу 7.000 претставки на граѓаните и граѓанките на Република Македонија за укинување на неуставните закони, со кои се врши грабеж над хонорарците! (Настан на Фејсбук) E premte, 24 prill 2015, me fillim në ora 12:00 para […]

Read more