Над 2000 граѓани, за само четири дена, ја поддржаа уставната иницијатива

Иницијативата на АЈДЕ! – Платформата за граѓанска политика, за оспорување на уставноста на законите според кои хонорарците се обврзуваат да плаќаат придонеси, за само четири дена, ја поддржаа над 2000 граѓани. Најголемиот дел од потписите – 900 е собран на пунктовите поставени низ градовите во државата, околу 700 потписи се собрани на пунктот пред Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, […]

Read more

Законите за хонорарци се неуставни! Приклучи се кон групната претставка до Уставниот Суд на Република Македонија

Право на еднаквост и работнички права за хонорарците! Зошто? Хонорарците ќе плаќаат придонеси, а нема да имаат право на плата, на пауза, на годишен одмор, на синдикално здружување, на породилно/родителско отсуство итн. хонорарците се заглавени во бирократските лавиринти кои ни администрацијата не знае како да ги спроведе, зашто законите се непрецизни, двосмислени и нејасни; нејасно е за кој период хонорарците […]

Read more