Инес Ефремова: Опфатот на културата и уметноста во јавниот сервис

Инес Ефремова

Здраво граѓани и граѓанки, здраво соборци, Јас сум Инес  Ефремова и денеска ќе зборувам за опфатот на културата и уметноста во јавниот сервис. Можеби во сегашната констелација на состојби и случувања во Македонија, каде најгрбо се кршат  Уставот, човековите права и слободи, и во време кога сме сведоци на огромно страдање, културата и уметноста не делуваат како приоритет.  Но, уметноста […]

Read more

Уставна иницијатива на „АЈДЕ!” за законите за хонорарците

Придонесите за хонорарите се дискриминаторски и неуставни АЈДЕ! – платформа за граѓанска политика, со помош на граѓаните и еснафските здруженија, изготви нацрт-иницијативата за оспорување на уставноста на законите со кои се регулира плаќањето придонеси за хонорарите, а кои Собранието ги усвои во јули 2014. Овие закони, пред два дена, беа изменети во скратена постапка и повторно без консултација со засегнатите […]

Read more